Камери дебнат за превишена скорост

12-10-2019           

Всяка от триногите камери на КАТ успява да заснеме между 100 и 200 нарушители на ден. 30-те уреда са единствените у нас, които се използват за засичане на шофьори с превишена скорост по тъмно. Пътна полиция разполага с 31 триноги камери, няколко стационарни и близо 150 мобилни, които засичат от патрулките. Повечето от стационарните устройства са стари, често се развалят и са на ремонт. Радарите в патрулките на полицаите пък се ползват основно през деня. Полицаите разчитат най-вече на модерните триноги, посочва Нова ТВ.

Едно от местата, където най-често могат да ви снимат в нарушение, е на отклонението на булевард "Брюксел" към Терминал 1. Само за броени метри ограничението на скоростта пада от 80 на 40 километра. Всяка област у нас разполага с по една тринога камера. В София уредите са три и се ползват денонощно. "Нарушителите главно са нощно време", каза Мартин Пасков от "Пътна полиция"-СДВР. Тогава пътните полицаи разчитат на радарите основно по големите булеварди.

"Над 300 метра може спокойно да работи техническото средство, но зависи главно от човека, който ще настройва, от служителя", каза още Пасков. Полицаите най-често настройват уредите да засичат нарушители на разстояние до 200 метра. Те успяват, за разлика от останалите камери на КАТ, да снимат всички шофьори с превишена скорост, дори да са шест-седем наведнъж.
"Както приближаващи, така и отдалечаващи автомобили, сама разпознава регистрационния номер на автомобила", заяви Мартин Пасков.


Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.