Иван Костов не иска "Зелените" в новата уж дясна коалиция

15-04-2018           

Иван Костов не иска ПП "Зелените" да са част от "Демократична България"

По отношение на новото дясно обединение "Демократична България", обявено през седмицата от ДСБ, "Да, България" и "Зелените" Иван Костов заяви в интервю за предаването "Седмицата" на Дарик, че ще следи внимателно какво ще се случи в бъдеще. Той обаче каза, че обединението е съставено от партии, част от които имат политически разминавания. Пример за това са ДСБ - чийто първи председател бе самият Костов, и "Зелените".
"От една страна е добре, че започва процес на обединение. От друга страна - "Зелените" атакуват точно концесиите, които ние сме дали. Атакуват частната собственост и частната инициатива, от която всички се храним. Но политиката се прави с компромис."
На въпрос дали "Демократична България" би спечелила гласа на Иван Костов, той отговори:
"С компромис, да. Като стигнем до избори и видим за какво може да се гласува - вероятно да. Все пак някой трябва да ни представлява, нали? Иначе се изключваме от общеснвото и тогава какво очакваме от него. Това са изборите. Ако не гласуваш, ако си пасивен - какво основание изобщо имаш да критикуваш дори. А докъде ще стигне компромисът - ще решат политиците, които ръководят това обединение. Това е тяхна отговорност". 
Костов коментира и атаката на САЩ, Франция и Великобритания срещу режима на Башар Асад в Сирия, като заяви, че тя не е начало на по-мащабен конфликт. 
По думите му тезата за риск от нова световна война е теза на руската пропагандна машина, но това е напълно несъстоятелно и причините - преки и косвени, са много. Целта на пропагандата на Москва е да се всява страх. А според Костов един от изразителите на тази пропагандна теза в последно време е и българският премиер Бойко Борисов, който постоянно говори колко е страшно и опасно. Борисов обаче не е единственият, който е повярвал на руската версия за рисковете в света, заяви бившият министър-председател.
По думите на Костов по отношение на България риск съществува от страна на Русия и намесата й у нас на политическо ниво. Според последния доклад на "Центъра за анализи и управление на риска" за заплахите пред страната ни България е твърде малко вероятно да стане част от Шенген през 2018 г. - нито по въздух, нито чрез сухопътните си граници. Страните, които са извън шенгенската зона и от еврозоната са в по-висока степен на несигурност, а това са България и Румъния, посочи още Костов и подчерта, че причината за продължаващото трети мандат на ГЕРБ отлагане на Шенген е нивото на доверие в българските власти.
"Влизането в шенгенската зона е свързана с права, които администрацията би получила. Прилагането им обаче изисква много силна съдебна власт. Това е и право да се издават и шенгенски визи. От обстоятелството, че премиерът каза, че няма достатъчно доказателства за употреба на химическо оръжие срещу Сергей Скрипал и дъщеря му може да се направи заключение, че всички данни и аргументи по случая не са споделени с българската страна поради опасения, че тази информация може да стигне до страната извършител", заяви Костов.  
Според бившия премиер ако България иска да е част от Еврозоната и Шенген, тя не може да заема позиции различни от позицията на големите европейски държави членки на ЕС. Вместо това позициите на България са по-скоро близки до позициите на Москва.
"Европейските държави са много солидарни с България, незаслужено много, ако питате мен. Това, с което се хвалим тук - земеделие, инфраструктура и т.н. - на 80 % поне е благодарение именно на солидарността на Европа. Каква по-голяма солидарност", попита Костов в отговор на въпрос дали не е време по отношение на Шенген да се види повече солидарност от страните от ЕС.

Илинкин17.04.2018 г., 00:55 ч.

Mного голяма грешка е да влезеш в коалиция със зелените мошеници, които се занимават с рекет и изнудване на частния бизнес. Мен определено ме загубиха като избирател.

Кристина16.04.2018 г., 20:20 ч.

Костов на времето разграби България, така че той най-добре знае кой какви далавери прави.

Ивайла16.04.2018 г., 20:10 ч.

Е то кой нормален човек ще иска да прави коалиция с рекетьори, които използват природата ни, за да изкарват пари само. Именно заради тия политически мижитурки и НПО-тата им зелен стана мръсна дума и нарицателна за измамници. Но пък какво, събрали се хърбел и щърбел на едно място. Хубавото е, че просто няма да се гласува за тази коа

Росен16.04.2018 г., 19:39 ч.

Никога няма да пусна бюлетина за коалиция, в която участват хора като зелените, Христо Иванов, които нямат едно нещо, което да са направили като хората.

Пацо16.04.2018 г., 18:01 ч.

Че кой ги иска зелените въобще???

Атанас Чобанов16.04.2018 г., 16:31 ч.

"Зелените" са партия създадена и подкрепяна финансово от Иво Прокопиев. Ако Костов не иска "Зелените" в коалиция с ДСБ, значи не иска вече да има нищо общо с Прокопиев! А щом и Костов се отрече от него, явно скоро ще ходи в затвора!

Sensi16.04.2018 г., 11:31 ч.

Брех! Веднъж да излезе нещо смислено от устата на тоя!

Гога16.04.2018 г., 10:42 ч.

Ми човекът разбира от политика, нормално да не ги иска. Знае, че са вредни и ненужни и само главоболия ще докарат.

Руслан16.04.2018 г., 09:20 ч.

Въпреки всичко, Костов е умен човек и знае, че малката лява партия не се връзва с идеята на демокрацията.

Copyright 2014 Скандал. Всички права запазени.