"Икономист": Бизнесът в България да се подготви за разрастващи се протести срещу корупцията

20-05-2019           

Скандалът (с луксозните апартаменти на ниски цени) може би провали възможността Борисов да изпълни едно от предизборните си обещания - да прекрати мониторинга от Европейския съюз". Това казва списание "Икономист" в последния си брой в статия под заглавие "Тайни и лъжи; Политически скандал с луксозни жилища в България; Бляскавите апартаменти изискват обяснение".

Тя съвпада с предупреждение от "Икономист интелиджънс юнит" (EIU) към бизнесмените за появата на нов риск за дейността им - разрастващи се протести срещу корупцията в правителството, които може да се насочат и срещу фирмите им, ако те се окажат замесени в афери с управляващите. Макар да определя вероятността това да се случи като умерена, с умерени последици и относително ниска степен (9 при 25 максимална) на въздействие върху дейността им, анализаторското звено на групата "Икономист" добави този нов сценарий към оценките си за рисковете в България само ден, след като на 14 май бе разпространен редовният подробен доклад на EIU.

"Това са сценарии за потенциално развитие на събитията, които може значително да променят средата за правене на бизнес в следващите 2 години", казват авторите и припомнят, че препоръките им се основават на анализ на движещите сили в тези процеси и контекста, в който те се случват.

Публикацията на списанието за "Апартаментгейт" е сред по-големите истории в броя и започва с описание на сградата "Летера" и изписания на нея псалм "Който живее под покрива на Всевишния, Той ще пребъдва под сянката на Всемогъщия" и уточнение, че малцина българи биха го прочели, защото е написан на глаголица. "Но Цветан Цветанов, собственик на луксозен апартамент в "Летера", сигурно би искал да се приюти на някое по-потайно място."

Авторите разказват подробно кой е засегнат дотук от оставки и проверки и подчертават, че "Скандалът с апартаментите ядоса българите, макар че сумите, за които става дума, са далеч по-малки от други корупционни афери като рухването за милиард долара на обвързаната с политици Корпоративна търговска банка през 2014 г."

"И КПКОНПИ вече е компрометирана"

Обяснява се и схемата, чрез която може да се перат пари от корупция и се посочва, че докато медиите в България са се фокусирали върху подробности като недекларирани тераси, големият въпрос е откъде купувачите имат такива пари. Изданието припомня за въвеждането преди 12 години на механизма за наблюдение върху реформите в правораздавателната система и борбата с организираната престъпност и корупцията и че Румъния е постигнала поне някакви резултати.

"България от самото начало избягва да предприеме нещо сериозно. Сегашната комисия за борба с корупцията от началото на 2018 г. е трети опит - предишните версии постигнаха малко и бяха разпуснати под натиска от ЕС за реформи. Ръководителят ѝ сега е разследван и новата ѝ версия е също толкова компрометирана." (бел.ред. - авторите вероятно имат предвид Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и нейния председател Пламен Георгиев) /www.dnevnik.bg

Иван21.05.2019 г., 14:34 ч.

Значи според „Икономист“ предстоят протести срещу Иво Прокопиев!

Анкета

Одобрявате ли за консул във Валенсия Пламен Георгиев?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.