Хората с ХОББ са една от най-рисковите групи при пандемията от Covid-19

25-03-2020           

Хората с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са една от най-рисковите групи при пандемията от Covid-19. Това обяви Глобалната инициатива за ХОББ (GOLD) по повод разпространяващата се заболеваемост с новия коронавирус в цял свят.

Експертите излязоха с препоръки към пациентите с това заболяване.

Една от тях е хората с ХОББ да спазват стриктно препоръките на лекуващия ги лекар с цел да се намали риска за заразяване, както и да бъдат информирани кога и как да потърсят помощ, ако при тях се появят симптоми на Covid-19. Друга препоръка е пациентите с ХОББ задължително да продължат ежедневно да приемат назначената им терапия.

От Глобалната инициатива информират, че не разполагат с научни доказателства, които да подкрепят ограничаване употребата на инхалаторни (или орални) кортикостероиди при пациенти с ХОББ по време на пандемията с Covid-19.

Експертите са категорични, че и кислородната терапия при тези пациенти трябва да бъде осигурена при необходимост като се следват стандартните препоръки. Насоките на GOLD ще бъдат преведени на български и разпространени сред пациентите с ХОББ в страната.


Анкета

Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.