Грипна ваканция за учениците в няколко града у нас

21-01-2020           

Расте броят на заболелите от грип у нас .В общините Дупница и Сепарева баня е обявена грипна епидемия от днес. До 27 януари дните за учениците там ще бъдат неучебни. Заради епидемия децата в някои градове в Бургаска и Пловдивска област няма да бъдат на училище до 24 януари. Пред епидемия е област Монтана. Преди няколко дни грипна епидемия беше обявена и в Хисаря.

Грипът идва внезапно с остро начало. Бързо набира скорост. Само днес поне 100 проби са постъпили в Националната референтна лаборатория. Пикът се очаква в средата или в края на февруари.

Симптомвите на грипа са „силните мускулно-ставни болки, една слабост, отпадналост, която не ни дава сили да станем от леглото, да загубим своята работоспособност. Също така една болка за трахеята, една силна конюнктивална инфекция, главоболие, болки в очите, болки в гърлото, кашлица“, това обяви Д-р Магдалена Баймакова, гл. ас.т в Катедра "Инфекциозни болести" към ВМА-София.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести у нас по равно циркулират щамовете Канзас и така нареченият свински грип.

Най-много болни има в Смолянска, Бургаска и Пазарджишка област. Тридневна грипна епидемия е обявена в Карнобат и в Сунгурларе. В детските градини се приемат деца след специален медицински филтър.

В Пловдив ситуацията към момента не налага обявяване на извънредна ваканция. В средно училище "Найден Геров" днес отсъстват около 90 деца от общо над 1100. Директорът е разпоредил превантивни мерки.

Препоръчително е хората, заразени с грип, да си останат вкъщи и да се изолират, тъй като са източник на вируса и вероятността да заразят околните е голяма.


Анкета

Трябва ли да се удължи извънредното положение?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.