Гневна изповед от авторката на картината, подарена на Папа Франциск

10-05-2019           

Илиана Иванова е художничката, чиято картина Патриарх Неофит подари на Папа Франциск при посещението му в Светия Синод. Във фейсбук тя публикува изповед, как се е стигнало до това, на нея да поръчат рисуването на височайшия подарък, видя Скандал. Публикуваният пост  по скоро разкрива комисионерството, което има и в изкуството. И как една картина се започва от един автор и довършва от друг, като последният обира славата. Тъжно е, но явно е истина за тези практики при художниците.


Ето и самият пост на Илиана Иванова:

Трудно се реших да напиша този пост. Но минах през гняв и самосъжаление, сякаш съм част от една подлост. 
И понеже, в един момент от живота си, реших да се опитвам да бягам от лъжата, да съм максимално истинска,/което не винаги ми се получава/,да съм справедлива и да давам. 
Та по темата, автора на картината ,която "Светия синод" подари на нашия почетен гост Папата съм аз. Като "автор" е най-общо казано. Работата ми беше поръчана декември, аз нямах никаква идея, че ще е подарък и то на такова ниво. Истината е,че бях в тежък за мен и семейството ми момент и нямах желание за поръчки. Също не са ми любими точно този тип, в които нямам право на лична естетика, но се опитвам да го приемам като работа. В случая, работата трябваше да е по-суха, за моят вкус и с не голяма свобода в композицията. Мисля, че можеше да изглежда и по-добре, ако знаех за кой е. За това, че ще се подарява, разбрах 3-4 дни преди събитието, като не ми стана напълно ясно как ,защо...поръчителят ми, друг художник -"приятел",каза, че е настоявал да ми споменат името, което по-късно се оказа неистина. Той има, бегло за мен участие в картината, много държеше да не завършвам небето за да вкарал -"да полее нещо топло", направил е два облака, явно не е самоцелно. Както и да е...опитвам се да дам повече яснота, явно бях ползвана за реклама на друг автор. Надявам се да си взема урок. Дадох си сметка, тези дни,че я работих през тези четиридесет дни от кончината на брат ми, а е подарък за чист, надявам се човек, нека и моите мисли са по-чисти в тази посока.


Анкета

Одобрявате ли за консул във Валенсия Пламен Георгиев?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.