Гърцкото правителство затяга колана на отдаващите квартири пред Airbnb

09-02-2019           

Собствениците на жилища, отдаващи имотите си под наем чрез платформи като Airbnb или HomeAway, трябва до 28 февруари да регистрират тези активи пред Независимия орган за публични приходи (AADE), съобщава „Български новини“.
 
Собствениците могат също така да използват онлайн платформата на органа, за да коригират или изменят всички подробности, отнасящи се до имота, който предлагат като ваканционен наем.
 
Всички приходи, натрупани през 2018 г. от регистрираните имоти, ще бъдат включени в данъчните декларации за тази година и ще бъдат облагани според ставките, определени в съответното законодателство, вариращи от 15 до 45%.
 
Органът е предоставил списък с често задавани въпроси и отговори на своя уебсайт www.aade.gr, въпреки че услугата е достъпна само на гръцки език.
 
Това се случва броени дни след като стана ясно, че гръцките хотелиери се оплакали, че бумът в краткосрочното отдаване под наем на частни имоти в столицата Атина и по островите на туристи излиза "извън контрол" и причинява загуби за хотелите.
 
"Ситуацията е извън контрол", каза Александрос Василикос, председател на гръцката хотелиерска камара.  "Ние имаме по-високи наеми, които засягат повече бедните, изкривяват характера на традиционните квартали и създават повече отпадъци", добави той.
 
Хотелиерите поискаха правителството да постави лимит върху общия брой нощувки, за които даден имот може да бъде даден на туристи, както и по-високо данъчно облагане и по-строги правила, за да се гарантира, че характерът на региона ще бъде запазен.


Анкета

Кого предпочитате за кмет на София?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.