Фейк заглавие в Офнюз

13-03-2018           

Сайтът Офнюз, който се смята за собственост на Мартин Батков, брат на бившия бос на "Левски" Тодор Батков, публикува интервю с Председателя на СОС - Елен Герджиков. Заглавието е: "Шефът на СОС-Общината иска да влезе в управлението на Витоша". От сайта явно правят алюзия и с влизането на държавата в ЧЕЗ и внушение към читателите, че общината ще изземе управлението на Витоша, въпреки че паркът е към Министерство на земеделието.
Но проблемът е, че никъде в текста Елен Герджиков не казва подобно нещо. Той говори, че Столична община е "лишена от участие в управлението на парка", но  заглавието манипулативно преиначава неговите думи. Иначе интервюто с Герджиков е доста пространно, с много въпроси. Проблемът е, че в търсене на скандала и гонене на читаемост се нарушават най-елементарни етични журналистически стандарти. Най-непозволеният прийом е да си измислиш и напишеш нещо, което интервюираният не е казал.
Пандемията на фейк новините е завладяла целия свят. Не е подмината и България. Но най-често това се случва в медии като Офнюз, които иначе имат големи  претенции за достоверност и обективност.

Цялата статия на Офнюз, може да видите ТУК

 


Анкета

При извънредни избори за кого бихте гласували?


       Виж резултатите

Copyright 2014 Скандал. Всички права запазени.