Ето как да се отървете от досадна песен, набила се в главата ви

13-07-2019           

Със сигурност ви се е случвало. Някой хит просто се забива в съзнанието ви и отказва да си тръгне оттам с дни. Докарвате се почти до лудост, но рефренът отказва да напусне главата ви. Всъщност има един трик, чрез който това да стане - дъвчете дъвка, съветва PsyBlog.

Новата оригинална техника за справяне с проблема е била предложена от анонимен потребител в онлайн сайта на музея Експлораториум. Човекът съветва да се подъвчат канелени пръчици (по-лесна алтернатива на които е дъвката), като е твърдял, че това може да помогне.

Явно предложението е допаднало на британските психолoзи от университета в Кент, които са провели научно изследване по темата.

Според тях “...активирането на артикулаторната моторна функция за дъвчене на дъвка прекратява неволното извикване на звуковия образ. Това е подкрепено от данни, според които дъвченето на дъвка може да повлияе на непосредствената памет за вербално съдържание”.

По време на изследването участниците са били помолени да не мислят за песента на Дейвид Гета с участието на Фло Рида и Акон “Play Hard”. В рамките на 3 минути хората, които са слушали песента, без да дъвчат дъвка, са се сетили отново за нея средно около 10 пъти, а дъвчещите - около 7 пъти.


Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.