Електроенергия за 8 милиона лева е открадната в страната през 2018 г.

06-02-2019           

Електроенергия за 8 милиона лева е открадната в страната през 2018 г. В киловатчасове това излиза колкото месечното потребление на един град от 100 000 души с околните села, изчислиха експерти, пише в. "Телеграф".

12 897 незаконни връзвания към елмрежата, шунтирания и манипулации на измервателни уреди са хванали трите електроразпределителни дружества на Енерго про, ЕВН и ЧЕЗ през 2018 г. Загубите от консумираната и неплатена енергия е по-голяма, като се добавят и неразкритите незаконни посегателства. ЕРП-та освен това  могат да дотаксуват загубената заради кражба енергия само за три месеца назад, а посегателството може да е продължило по-дълго.

3500 са установените случая на незаконно потребление в Североизточна България и заради тях са дотаксувани 17 000 мвтч. за над 2,5 млн. лева .

2751 кражби на 7 589,8 мвтч. електроенергия за 1,12 милиона лева са хванати в Югоизточна България.

6646 са констатираните посегателства в Западна България, заради които са начислени 4,9 млн. лева санкции.

Кражбата на ток с помощта на квалифицирани специалисти е вече организиран бизнес, съобщиха електроразпределителните дружества. На клиентите се предлагат не само услуги за манипулации на електромера или заобикалянето му. На пазара за "икономисване" на ток могат да се получат технически съвети, информация за нормативната база, за писане на жалби до институциите и дори осигуряване на юридическа подкрепа при съдебен спор, обясниха от ЧЕЗ.

Най-много са крадците на ток сред битовите клиенти, но откраднатият от фирмите и бизнеса ток е в пъти повече, твърдят дружествата.


Анкета

За кого ще гласувате на изборите за кмет на София?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.