Диана Ковачева положи клетва като омбудсман на България

05-09-2019           

Досегашният заместник на Мая Манолова, която хвърли оставка, Диана Ковачева положи клетва като обществен защитник, докато не бъде избран наследник на Манолова.

Ковачева обеща пред депутатите, че ще заложи на приемствеността, на активността и ще работи със съзнанието, че омбудсманът е винаги на страната на хората.

„Ангажирам се с това основната ми грижа да са правата и свободите на хората, а дневният ред на институцията да се определя от определя от хората и техните проблеми“, каза Ковачева.

Тя стана заместник-омбудсман от началото на 2016 г. и по закон след предсрочно прекратените правомощия на омбудсмана поема поста до избора на нов национален обществен защитник.

Ковачева беше правосъден министър в правителството на Бойко Борисов в периода 2011-2013 година и дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International в България.

Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Магистър по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция. Доцент – доктор по международно право и международни отношения. Автор на редица статии и монографии в сферата на международното право.

Носител е на ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II.


Анкета

Притеснявате ли се от китайския коронавирус?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.