Десислава Иванчева получи 20 г. затвор и 15 за Биляна Петрова!

15-04-2019           


20 години затвор постанови спецсъдът за арестуваната с подкуп и отстранена кметица на "Младост" Десислава Иванчева и 15 за заместничката й Биляна Петрова. 12 години е присъдата на Петко Дюлгеров на първа инстанция. Тримата имат срок от един месец, за да обжалват присъдите си пред Апелативния специализиран съд.

За Иванчева и Петрова е постановена от съда и пълна конфискация на имуществото, както и глоби от по 10 хил. лева. Дюлгеров трябва да плати глоба от 12 хил. лв. и му е постановена частична конфискация на имуществото.

Тримата няма да имат и право да заемат в бъдеще публични постове. 

Точно преди година Иванчева и Петрова бяха арестувани на столичния бул. "Васил Левски". Арестът продължи часове наред, като всичко ставаше на живо пред камерите и минувачите. Именно там на пътя беше броен и подкупа, който според обвинението Иванчева е взела от строителен предприемач, за да не му спира докучевните.

В колата на Иванчева бяха намерени около 71 хиляди евро, като по-късно стана ясно, че сумата поискана от бившата кметица е над 250 хиля. евро. Малко след като вече бе зад решетките, хората събраха и смелост да разкажат какво са видели и чули за начина по който Иванчева работи. 

"В нейния кабинет се видях с един инвеститор, който си презентираше обекта. Обстановката беше брутална. Хората излязоха с имената и реномето си, а бяха обругани. Представители на "Зелена Младост" ги посрещнаха с викове, оплюване. Един дори ги заплаши, че ще пусне админастративна жалба", разказа тогава Елена Николова.

"На втората среща с Иванчева тя беше със заместничката си Биляна Петрова, а аз - със семейството си. Тя натискаше да заменим имота си и да се откажем от намеренията си да строим. Ние пуснахме официално писмо, че нямаме никакво намерение да правим това. Тогава Десислава Иванчева ни каза в прав текст, че никога няма да строим. Тя ни предложи да участваме в заменка със "Софийски имоти". Намеси дори името на Йорданка Фандъкова, която й била дала картбланш. Не й повярвах", продължи Николова.

Светлана Дементиенко също разказа своя случай. Тя поискала да направи подземни гаражи. Случаят е от 2016 г. последните внесени документи са от април 2017 г. Оттогава до момента преписката ни е при Иванчева."Тя каза, че няма да пусне преписката и ако искам да я съдя", разказа Дементиенко. Поиска да разменим имота си за друг, който проверих, че е на частно лице, а не на Община "Младост".

Сагата на Иванчева прерасна в хилави протести в нейна защита, главно от секретаря й, двете задържани пък не спираха да повтарят за условията, в които са поставени, как са принудени да живеят без дневна светлина, а тоалетната им не била на необходимото ниво. Битовите условия в следствения арест бяха поставени на първа линия, като това беше и основна тема около ареста на Иванчева.

Изнудваният инвеститор Александър Ваклин сподели как точно и по какъв начин му е поискана сумата. Основният свидетел и посредник в делото Петко Дюлгеров се отказа от своите първоначални показания, че е трябвало да предаде парите на Иванчева.

Въпреки това по делото имаше не едно и две СРС-та, които изтекога в медиите и ясно се, виждаше какво точно и как е искала Иванчева.

Вчера спецпрокурорите поискаха 15 години затвор за Биляна Петрова и 20 години за Иванчева, 12 години за Дюлгеров, както и по 20 хил. лева за двете и 12 хил. лв. за него. Обвинителите са поискали и конфискация на имуществото на Иванчева и Петрова. 

Днес съдът уважи всички искания на прокуратурата и делото ще се решава вероятно и на втора инстанция.


Анкета

Какво да се направи след изтичането на личните данни от НАП?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.