Данъчни протестират заради закриването на отдели с 300 служители

16-04-2018           

Данъчни от "Оперативни проверки" излизат на протест заради решението на ръководството на Националната агенция за приходите да закрие звената, в който работят 300 души.

Решението за закриването на "оперативния контрол" стига до служителите чрез съобщение във вътрешната система, в което се казва, че от 1 май структурата вече няма да съществуват.

„Научихме по най-безцеремонния начин на имейл, че ни уволняват, хора които са работили над 20 години в системата. Ръководството на НАП подхожда по сталински метод - има човек има проблем - няма човек няма проблем”, заяви Владимир Дамянов, служител в "Оперативен контрол”.

В обръщение до служителите си,  изпълнителният директор подчертава, че заради обвиненията към хора от оперативен контрол се стига и до "рационалното решение" да се закрие звеното.

„Ако има проблем в структурата с корупция това се доказва - това трябва да го реши съда. Изпълнителният директор, пък бил и министъра не могат да взимат решения на тази база. Проблемът почва отгоре - за рибата приказката я знаем”, заяви Николай Наков от КТ "Подкрепа" в НАП.

В отдела,  който ще поеме проверките на магазини и складове, вече е обявен конкурс. Уволнените могат да кандидатстват наравно с всички.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров посочи, че няма гаранция, че всеки  от предстоящите да бъдат съкратени ще намери работа в новото звено. „Конкурсът не предопределя просто преместването на едни хора на друго място. Неговата задача е да намери почтени и квалифицирани хора, които да изпълняват тази функция. Презюмирането, че всички са маскари и корумпирани е дълбоко погрешно”, смята той.

Според ръководството на НАП има проблеми с ефективността на звената "оперативен контрол", а и корупционният риск там бил твърде висок.


Copyright 2014 Скандал. Всички права запазени.