Д-р Таня Андреева: Проблемите с медицинските сестри ще се задълбочават

19-05-2019           

 „Медицинските сестри протестираха основателно за правото си за спокойно упражняване на тяхната професия, на уважение и на достойно заплащане". Това заяви в интервю за предаването „Неделя 150" по БНР бившият министър на здравеопазването в правителството на Пламен Орешарски д-р Таня Андреева. 
„Смятам, че този проблем не е от сега. Но с времето се задълбочава по различни причини, една от които е много сериозната разлика в заплащането на специалистите по здравни грижи в различните лечебни заведения, според тяхната правоспособност, липсата на правила, по които това заплащане да се реализира. Въпрос на преценка на управляващите лечебните заведения е какви заплати тези хора ще получат", допълни тя. 
„Едно общество не може да функционира нормално, ако няма правила. И според мен, това раздаване на пари всяка седмица, заради различни протести, от страна на правителството, е най-грешният възможен подход, защото ако сега този проблем бъде решен предизборно, тази вълна ще залее всички следизборно", на мнение е д-р Таня Андреева. Според нея, сега е моментът да се започне с първи стъпки да се създават правила, по които ще се финансира и работи здравната система. „Според мен, няма пациент, който да не подкрепя искането на медицинските сестри, по няколко причини. Първо, защото медицинските сестри са тези лица, които имат най-близкия контакт до пациентите. Затова, аз много искам да наблегна, че техните протести много лошо се насочват само към финансирането на труда им", коментира от своя страна адв. Христина Николова от Центъра за защита правата на пациентите. 
„Според мен, основните проблеми са, че няма регулиране на тяхната дейност, те нямат възможност да извършват дейността, за която са учили. Условията на труд, в никакъв случай не включват само и единствено възнаграждение. Трябва да има морално, емоционално, всякакво удовлетворение, за да може един човек да се чувства добре на работното си място", подчерта адв. Николова. 
„Причините за този протест, който не е на организацияна на професионалистите по здравни грижи, а е организиран от „Фейсбук", от една група представители. Специалистите по здравни грижи внесоха една протестна декларация с 30 000 подписа, че искат признаване на тяхната професия, достойно заплащане и реформа, и я внесоха в Министерския съвет. Тези другите, които протестират, аз смятам, че имат резон, заради ниското заплащане, но не подкрепям исканията им. Две минимални работни заплати, няма как на този етап, по никакъв начин да станат, поради начина, по който се финансира здравната система. И не е вярно също, че няма правила. Има правила, защото от години наред, още при министър Илко Семерджиев, има подписан колективен трудов договор, както и този, в който са визирани началните заплати. И там, за университетските болници е 950 лв., най-ниската е 900 лв. Тъй като няма как да се уеднаквят заплатите, защото отговорността и натовареността е различна, на различните степени в здравната система. Уравняване няма да има", на мнение е д-р Иван Кокалов, представител на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК.


Анкета

Кого предпочитате за кмет на София?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.