Борисов: Бомбите, открити в Пловдив, са чудовищни

12-06-2019           

Никога МВР не са били по-добре окомплектовани. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на церемонията за връчване на ключовете на нови автомобили на областните дирекции на МВР и на жандармерийските подразделения в страната .

С тези коли полицаите ще преследват престъпници, много са хубави - 6 скорости, 130 коня близо, много икономични, бензинови.

Новите коли са 346 за 9 милиона лева, посочи премиерът.

Полицаите, които ги карат, ще бъдат доволни, каза Борисов.

Взимаме бензинови автомобили, защото виждате рестрикциите към дизела в Европа вървят с бясна скорост, допълни той. По думите му може да дойде време и в България да се произвеждат такива автомобили.

По думите му от времето, когато е бил главен секретар, досега разликата в окомплектоването на МВР е от земята до небето.

Премиерът коментира още темата с вербуваното от Ислямска държава 16-годишно момче от Пловдив.

Усилено се работи по създаването на обособен антитерористичен център, в който ще бъде съсредоточена работата на службите по направление „Екстремизъм”. Има избрана локация, отделени са и средства, но структурата няма да бъде публична. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

„Много тихичко ще го направим. Ние и в момента имаме (такъв център), така, както в Щатите е направен… и в Русия – да уугодим и на другите, дето се интересуват”, заяви Борисов. Той отказа даде повече подробности за новия център, като заключи: „По тая тема колкото повече не се говори, толкова по-добре за всички”.

По думите му случаят от Пловдив, при който стана ясно, че младеж е попаднал под влиянието на радикална групировка, показва, че „в подобни времена трябва много малко хора да работят по случаите”.

Борисов многократно благодари на медиите, които не оповестиха самоличността на непълнолетния ученик: „В такива случаи да не се изкушавате в жълтенията и да се покажете най-информирани. Кой е човекът, какво е семейството – всеки може да се сдобие с тази информация като тръгне из Пловдив за 1-2 часа. Изкушението да се правиш на велик носи щета”. Той даже заяви, че това поведение е достойно за „истинските медии”.

Борисов отбеляза, че той и силовият министър Младен Маринов даже не са искали да знаят името на задържания. „Не знаем дали няма други такива, не трябва да губим доверието към институциите”, заяви Борисов.

Премиерът отбеляза и че „бомбите (за които прокуратурата обяви, че момчето е изготвяло по инструкции от интернет-б.р.) са страховити” и от СОБТ му казали, че „това са чудовищни бомби, които взривяват и убиват много хора”.

Той отрече и силовите структури и прокуратурата да имат вина за изтичане на информация, която сега може да се използва за тормоз на семейството на момчето: „Няма как да не оповестим случая, защото той влиза в съда!” (всъщност Тълкувателно решение №4/2014 на ВКС дава ясни възможности да се защити информацията по подобно производство, ако има такава необходимост – б.р.).

Премиерът размаха пръст и на коментиращите медийно случая експерти: "Има особено един, джебчийка не е арестувал през кариерата си докато е бил в МВР, а от сутрин до вечер ни дава оценка. Познавам го добре колко беше лабав като полицай… ще му спестя името".


Анкета

Кого предпочитате за кмет на София?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.