Бил Клинтън посети Косово

12-06-2019           

Бившият Американски президент Бил Клинтън изнесе реч пред сградата на правителството на Косово на площад Скендербег, отбелязвайки 20-годишнината от намесата на НАТО в Косово, съобщава "Прищина инсайт".

По време на изказването си Клинтън говори за победа, за демокрация и ценности в Косово, отбелязвайки, че "дори най-малките нации" могат да спечелят, ако справедливостта е зад тях.

На празненствата на площад Скендербег в центъра на Прищина присъстваха още бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт и бившият командващ силите на НАТО Уесли Кларк.

Припомняйки си операцията, Олбрайт описа как Клинтън я е събудил през нощта, за да й каже, че самолетите са отлетели за Косово, като заявил: "Ние постъпваме правилно!"

"Направихме го, защото нашата кауза беше справедлива. Никога няма да ви забравим. Бъдещето принадлежи на вас", каза Олбрайт на площада, прекъсната от продължителни аплодисменти.

Президентът на Косово Хашим Тачи предложи "искрената си благодарност" на Клинтън за неговата помощ и помощта на НАТО през 1999 г.

"Това, което направи НАТО, беше велика и изключителна стъпка, решителна стъпка за спасяването на цяла нация, за да може злото да се провали, да се създаде бъдеще за нас и за бъдещите ни поколения", обясни Тачи.

Клинтън припомни посещението си в Косово след края на войната.

"Това е една от най-големите почести в живота ми, че съм стоял с теб срещу етническото прочистване и за свободата. Спомням си лицата на хората, които срещнах, когато дойдох тук преди 20 години в началното училище във Феризай. 79 дни въздушни удари от НАТО може да са спечелили тази война, но само хората, които бяха там този ден, и гражданите на Косово, биха могли да спечелят този мир".

"20 години по-късно мисля, че сте свършили добра работа, за да спечелите този мир", продължи той.

Бившият американски президент призова гражданите на Косово "никога да не забравят предизвикателствата", които им предстоят. 

Косовският президент Хашим Тачи удостои Клинтън, Олбрайт и Кларк с Орден на свободата.


Анкета

Коя е причината за тежките катастрофи у нас?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.