Българска фирма получи 100 млн. евро заем по плана „Юнкер”

12-01-2018           

Заем в размер на 100 млн. евро, отпуснат от Европейската централна банка по плана "Юнкер", получи българската фирма "Биовет". Средствата ще отидат за втори завод за лекарства в Пещера и разширяване на предприятието за ветеринарни ваксини в Разград.

Договорът беше подписан в НДК от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на "Хювефарма", собственик на "Биовет".

Инвестиционният проект, одобрен от Министерския съвет, предвижда изграждането на завод за производство на лекарствени вещества за хуманната медицина и фуражни добавки върху терен на инвеститора. Общият размер на инвестицията e над 290 млн. лв. Очаква се производството да започне през март 2020 г.

"Ние вече строим предприятието в Пещера. Това ще е завод за химични продукти, създадени на базата на биотехнологиите", уточни Домусчиев. Продукцията е почти 100% за износ.

Около 80% от парите ще са за завода в Пещера, останалата част ще е за изграждане на завода за ваксини в Разград, който в момента се проектира.

По двата проекта е предвидено да бъдат открити над 200 работни места за специалисти, отделно ще има и спомагателни длъжности.

"Хубаво е, че ЕИБ отвориха офис в София, това дава възможност на всяка добра българска фирма да получи финансиране при добри условия", каза пред журналисти Кирил Домусчиев преди подписването на договора.

"Всеки, който има хубав проект и може да отговори на условията на банката, които са доста облекчени спрямо стандартното банково финансиране, може да получи кредит", добави той.


Анкета

Одобрявате ли ударите срещу Сирия?


       Виж резултатите

Copyright 2014 Скандал. Всички права запазени.