Българска фирма получи 100 млн. евро заем по плана „Юнкер”

12-01-2018           

Заем в размер на 100 млн. евро, отпуснат от Европейската централна банка по плана "Юнкер", получи българската фирма "Биовет". Средствата ще отидат за втори завод за лекарства в Пещера и разширяване на предприятието за ветеринарни ваксини в Разград.

Договорът беше подписан в НДК от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на "Хювефарма", собственик на "Биовет".

Инвестиционният проект, одобрен от Министерския съвет, предвижда изграждането на завод за производство на лекарствени вещества за хуманната медицина и фуражни добавки върху терен на инвеститора. Общият размер на инвестицията e над 290 млн. лв. Очаква се производството да започне през март 2020 г.

"Ние вече строим предприятието в Пещера. Това ще е завод за химични продукти, създадени на базата на биотехнологиите", уточни Домусчиев. Продукцията е почти 100% за износ.

Около 80% от парите ще са за завода в Пещера, останалата част ще е за изграждане на завода за ваксини в Разград, който в момента се проектира.

По двата проекта е предвидено да бъдат открити над 200 работни места за специалисти, отделно ще има и спомагателни длъжности.

"Хубаво е, че ЕИБ отвориха офис в София, това дава възможност на всяка добра българска фирма да получи финансиране при добри условия", каза пред журналисти Кирил Домусчиев преди подписването на договора.

"Всеки, който има хубав проект и може да отговори на условията на банката, които са доста облекчени спрямо стандартното банково финансиране, може да получи кредит", добави той.


Анкета

Имат ли гражданите основание за недоволство от ремонтите в центъра на столицата?


       Виж резултатите

Copyright 2014 Скандал. Всички права запазени.