България с условие за името на Македония - да не води до териториални претенции към нас

13-06-2018           

България постави условие за смяната на името на Република Македония - да не води до териториални претенции към нас. Официалната българска позиция е, че вариантът Северна Македония е много по-добър от Илинденска Македония.

Българската държава е била информирана предварително за името "Северна Македония" и от Скопие, и от Атина, страната ни обаче не участва в преговорите. Утре македонският президент Георге Иванов пристига на официално посещение в София.

Въпросът с името всъщност не е приключил, дори и договорът да бъде подписан, не може да се предвиди как ще преминат ратификациите в двата парламента и как ще завърши референдумът в Македония на есен.
Генералният секретар на ООН приветства споразумението за името на Македония Според Държавния департамент на САЩ то ще допринесе за укрепването на регионалната сигурност 
„България признала името Македония, което е географско, няма как да има претенции, защото е в три държави и е много по-добро от Илинденска. Каквото и да подпишат не трябва да води до териториални исторически културни и езикови претенции”, категоричен е външният ни министър Екатерина Захариева.
Екатерина Захариева: Вотът на недоверие на БСП няма да е успешен, коалицията е стабилна По думите ѝ от левицата искат вот на недоверие във всеки един момент с цел да се отклони вниманието от успехите на България по време на европредседателството 
Боби Бобев, историк и дипломат, коментира, че на Север от Егейска Македония се намират и Вардарска и Пиринска Македония и не вярва това да създаде усложнения в междудържавен план.

Според политическите партии като АБВ например, името "Северна Македония" вероятно снема териториалните претенции към Гърция, но дава основание за такива към България./btv


Анкета

Искате ли евтин апартамент от "Артекс"?


       Виж резултатите

Copyright 2014 Скандал. Всички права запазени.