Авантаджиите с палатките на протест срещу реда по Черноморието

11-06-2019           

Протест срещу промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие организират днес в София няколко организации от „екологичния“ кръг на Тома Белев и компания.

Новите текстове вече бяха одобрени в комисия в Народното събрание и предстои внасянето им в пленарна зала. Една от целите на корекциите е да бъде вкаран ред при така нареченото диво къмпингуване, което от години практикуват членовете на „зелените“.

Те опъват палатки и паркират каравани върху дюните на плажовете по цялото крайбрежие и така ги рушат. Тъй като биваците им са извън обособените за това къмпинги, те не плащат нищо и летуват без пари и живеят на метри от вълните през целия сезон, пише „Труд“.

В същото време оставят след себе си тонове боклук, който се събира и извозва от крайморските общини. По този начин са ощетени местните хора, от чийто данъци се плаща извънредното сметоизвозване.

Докато всичко това се случва, обикновените българи си плащат за хотел или за палатка или каравана в законните къмпинги. Не е ясно с какво са привилегировани "дивакуващите", които довечера ще поискат корекциите в ЗУЧК да не засягат тяхното "предимство" пред останалите хора у нас.

С промените къмпингуването се регламентира и ще бъде само в определените за това места, като се въвеждат глоби за нарушителите. Така ще бъдат опазени и дюните, върху които досега всяко лято „еколозите“ паркираха огромните си каравани. В момента законът не предвижда финансови санкции, което прави България една от малкото страни в региона, която позволява „дивакуването“.

Например в Гърция, ако човек разпъне палатка или паркира каравана извън къмпинг, наказанието е хиляди евро.

Още през септември миналата година, в края на летния сезон, кметът на Шабла Мариян Жечев се оплака пред „Труд“, че ръцете му са вързани и няма как да налага глоби.

По негови сметки заради диво къмпингуващи местната управа в морската община миналата година е извозила тонове боклук.

„Похарчили сме допълнително между 100 000 и 160 000 лева, за да събираме и извозваме сметта на тези, които паркират каравани и коли на плажа. В същото време те изкарват ваканцията си почти без пари, тъй като не харчат нищо за престоя си на метри от вълните“, обясни Жечев.

Той добави, че проблемът е по цялото Черноморие и трябва да бъдат направени законови промени.

Министерството на туризма и депутатите се вслушаха в призива на морските кметове и предложиха корекции, срещу които днес ще има протест. Той е организиран в социалните мрежи и засега присъствие са потвърдили 300 души.

Негови организатори са Асоциация на парковете в България, оглавявана нелегитимно (потвърдено от съда – б.а.) от Тома Белев, „Да запазим Корал“, чийто членове няколко години поред превръщат плажа в сметище и „Да спасим Карадере“, където заради „дивакуващите“ също всяко лято има тонове боклук.

Борис12.06.2019 г., 22:47 ч.

Зелените са такива само на хартия, от снимките се вижда, че са просто банда хулигани.

Пацо12.06.2019 г., 21:23 ч.

Тия не са нормални. Хората се опитват да въведат някакъв ред, а тия пак реват.

Беглик12.06.2019 г., 20:09 ч.

Големите защитници на природата правят грандиозна свинщина всяко лято с къмпингуването си на палатка. С най-голямата си наглост дори се вдигат на протест.

Алекс12.06.2019 г., 12:48 ч.

Като гледам на снимките - на "зелените" тома белевци явно не им пречи да газят дюните около морето със своите коли?!?

Иван11.06.2019 г., 17:26 ч.

Как не им писна на прокопиевци да искат безплатен плаж и мръсотия около себе си?

Планинар11.06.2019 г., 16:59 ч.

Всичко е за пари.Зелените са си измислили схема,която никъде по света я няма.Да ходиш на море 3 месеца без да платиш за престоя си и една стотинка.Това даже и при комунизма го нямаше.Вярно плащаха ке стотинки,но се плащаше а сега без пари ,защото видите ли те били еколози.

Марина11.06.2019 г., 16:55 ч.

Трябва ред и контрол за къмпингите. Така наречените еко остават след себе си само боклуци и ако. Много са нечистоплътни.

Иван Драганов11.06.2019 г., 16:22 ч.

Тия са екологичен кръг, колкото аз съм трамвай. Правилно сте ги нарекли - авантаджии...И точно те да ми говорят за ред е малко лицемерно.

Анкета

Одобрявате ли за консул във Валенсия Пламен Георгиев?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.