"Американ еърлайнс" спира 450 самолета и отменя 55 хиляди полета заради пандемията

20-03-2020           

Американската авиокомпания "Американ еърлайнс" (American Airlines) временно прекратява експлоатацията на почти половината от самолетите си и отменя 55 000 полета през април заради значителното съкращаване на обема на въздушните превози в резултат от разпространението на коронавируса, съобщи вчера телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.
Ръководството на авиокомпанията прогнозира съкращаване на международни полети със 75 на сто и на вътрешните с 30 на сто. През май ще се наложи "Американ еърлайнс" да прибегне до още по-драстични промени в разписанието на въздушните превози. Тогава ще бъде преустановено използването на 450 от общо 942 пътнически лайнери, предава БТА.

Друга американска авиокомпания - "Делта еърлайнс" (Delta Airlines), в сряда обяви, че временно прекратява експлоатацията на повече от 600 свои самолети.

Генералният директор Ед Бастиан предупреди, че през следващите два-три месеца обемът на международните превози ще намалее с 80 процента. Приходите на авиокомпанията за март т.г. може да са с 2 милиарда долара по-малко отколкото през същия месец на предходната година. Заплатите на служителите са намалени с между 25 и 50 процента.

Американският финансов министър Стивън Мнучин във вторник каза, че за гражданската авиация последиците от разпространението на коронавируса са се оказали по-сериозни от тези след атентатите на 11 септември 2001 г.

На брифинг в Белия дом президентът Доналд Тръмп обяви, че правителството на САЩ ще окаже финансова помощ на компанията "Боинг" (Boeing) и че целият авиационен сектор се сблъсква с икономически трусове заради пандемията.


Анкета

Трябва ли да се удължи извънредното положение?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.