4 известни книги, написани под влиянието на наркотици

13-06-2019           

Рядко се впечатляваме, ако чуем, че някой актьор или музикант е пристрастен към дрогата - сякаш приемаме, че това е нещо нормално за тях. Когато стане дума за писатели, сме по-критични към лошите им навици. Някои от най-известните произведения обаче са създадени именно под влиянието на забранени вещества. От BrightSide дават няколко примера:  

"То" - Стивън Кинг

Кралят на ужасите не крие, че в периода от 1978 до 1986 г. е бил пристрастен към кокаина. Тогава той пише някои от най-успешните си книги като "То", "Гробище за домашни любимци" и "Тъмната кула". Кинг казва, че дори не помни написването на някои от тях заради наркотиците.

"Полет над кукувиче гнездо" - Кен Киси

През 1959 г. авторът работи в психиатрично отделение, където участва в експерименти с LSD. После използва част от преживяванията си там, за да напише творбата, която днес е класика.

"Коледна песен" - Чарлз Дикенс

Дикенс живее през Викторианската ера, когато употребата на опиум и кокаин е много разпространена, достъпна и разрешавана от лекарите. Знае се, че е бил пристрастен към наркотиците, а негови съвременници свидетелстват, че е писал произведението под влиянието им.

"Алиса в Страната на чудесата" - Луис Карол

Още един представител на Викторианската епоха. Карол е взимал лауданум (опиум с алкохол). Мнозина казват, че книгата му е толкова велика именно заради влиянието на наркотика.


Анкета

Кого предпочитате за кмет на София?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.