Въпреки яростната съпротива на „Зелените“ – ЕП отхвърли петицията срещу АМ „Струма“

02-12-2019           

Успех за България в Брюксел – Комисията по петициите в Европейския парламент затвори окончателно петицията срещу изграждането на АМ „Струма“ в района на Кресна. Въпреки че неофициално един български представител е ударил сериозно рамо за придвижването на подписката, идеята за закриването ѝ беше подкрепяна активно от българските евродепутати по време на дебата.

До успеха се стигна въпреки бурната съпротива на „Зелените“ в ЕП.

Припомняме, че зад подписката бяха организациите от коалицията „За да остане природа в България“. Преди повече от година тя е внесена от Димитър Василев-Велин. Самият той има бизнес интереси в района на Кресна – в село Влахи управлява така нареченото Училище за природа, което навремето е създадено основно с европари. Освен дългогодишен „екоактивист“, Велин е и учредител на политическа партия „Зелените“, която сега се нарича „Зелено движение“. Тя е едно с коалицията „За да остане природа в България“.

Неправителствените „екоорганизации“ от това обединение получават милиони от Брюксел за изпълнение на проекти в сферата на опазването на околната среда, които са със съмнителна полза. В същото време представителите на тези НПО са и неизменни кандидати на всички видове избори в последните години.

По-рано през деня евродепутатът Ангел Джамбазки обясни:

„Идеята на петицията, е че всъщност няма нужда от магистрала в дефилето. А всеки български гражданин, който е пътувал там е наясно, че такъв път трябва да бъде изграден. И то не само заради задръстванията и забавения трафик, не само, че поради липсата на магистрала потокът ни заобикаля, като това е в интерес на Гърция и на Сърбия. Този път там в момента е опасен и всяка година взима десетки човешки жертви, освен това нанася щети на икономиката и стопанството“.  


Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.