Новини

Университетите излизат на протест със закана за блокади на ключови пътища в страната

   
Университетите излизат на протест със закана за блокади на ключови пътища в страната

Служителите в университетите в България започват стачка от 20 май. На тази дата висшите учебни заведения ще останат затворени, а дните на протест ще се увеличават до края на семестъра. Възможно е да се стигне и до блокиране на пътищата.

„Ще участваме в ефективни протестни действия пред Министерството на финансите, тъй като то е отговорно за забавянето на нашите заплати”, каза в ефира на „Здравей, България” председателят на синдикална организация „Висше образование и наука” към КНСБ в УХТ – Пловдив, главен асистент Илиян Добрев. Той обясни, че висшето образование е ощететено с 350 милиона лева.

Според председателя на синдикат „ФУНИС” в университета по хранителни технологии в Пловдив Цветана Гогова увеличения на възнагражденията трябва да има и за непреподавателския състав в университетите. „Отиваме пред Министерството на финансите, защото министърът не разпорежда онова, което ни е обещано още при предишното правителство. Всички изискания, които те имат към сферата на висшето образованието на науката ние го изпълняваме и преизпълняване, но онова, което те са поели като ангажимент - не е спазено”, обяви Борислава Костова от Пловдивския университет, синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ.

Преподавателите и служителите във висшите учебни училища са готови да блокират ключови пътища в страната, като целта им не е да саботират обучението на студентите. Те заявиха, че при необходимост ще отложат и предстоящите изпитни сесии.

Национален браншов синдикат “Висше образование и наука” към КНСБ стягат протести. Те вече изпратиха писмо до президента, служебния премиер и редица институции. В него се обявяват срещу ниските възнаграждения в НИМХ, БАН, Държавните висши училища и Селскостопанската академия. 

Според проф. Лиляна Вълчева държавата системно недофинансира науката и образованието. "Тази година не получихме никакви средства - нито за обучение, нито за научни дейности. От 1 януари трябваше заплатите да са повишени, но няма такова постановление. Има огромно напрежение в системата, стоим на много ниски заплати. Началната на асистент е 1810 лева. Настояваме за допълнителни средства - 11,5 млн. на месец. Висшите училища са ощетени с над 326 млн. лева за последните години", отбеляза тя. 

Доц. Полина Милушева споделя, че заплатите не са променяни от години за неакадемичния състав. "Около 2300-2400 лева е средното възнаграждение. Искаме да се изпълни заложеното в постановлението в Законите за бюджета и висшето образование", посочи тя.