Новини

20 партии и 11 коалиции в битка за националния и европейския парламент

   
20 партии и 11 коалиции в битка за националния и европейския парламент
  google

Точно в 17:00 часа днес приключи времето, в което партии, коалиции и инициативни комитети имаха възможност да внесат в Централната избирателна комисия кандидатските си листи, както за европейските избори, така и за 50-ото Народно събрание. Така окончателно в битката на 9 юни за европейски и национален парламент ще се явят 20 партии и 11 коалиции.

Част от политическите формации изчакаха последния възможен ден, за да регистрират в ЦИК списъците с кандидати за изборите. От парламентарно представените формации днес това направиха от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. При тях в битката за Брюксел начело на листите застават двама бивши председатели на парламента - Росен Желязков и Никола Минчев.

За водач по пътя към Брюксел от ГЕРБ-СДС избраха доскорошния председател на Народното събрание - Росен Желязков.

„Няма изненади в нашата листа, тя е стабилна, няма вътрешни противоречия, няма да очакваме и вътрешна конкуренция, по-скоро ще очакваме много работа”, заяви Росен Желязков. Той е кандидат и за българския, и за европейския парламент, но кой път ще избере, ще стане ясно след гласуването.

За първи в листата на бивш председател на парламента заложиха и от ПП-ДБ

„Очевидно колегите от ГЕРБ-СДС са търсили тази аналогия, защото ние първи обявихме водача на листата. Аз например участвам единствено в европейската листа и няма да участвам в листата за българския парламент. Смятам, че така е честно към българските избиратели”, заяви Никола Минчев.

От ГЕРБ не виждат екзотика в това и са категорични, че страната има нужда от стабилно управление и ясна политическа отговорност.

„Дори и когато дойде времето за водене на разговори за коалиционно управление, защото друго управление не би могло да има, тогава ще се търси електоралната тежест и ясна коалиционна култура за постигане на това, което през изминалите 9 месеца на управление на предходния кабинет не успяхме да постигнем”, заяви Росен Желязков.  

„Отговорът зависи на първо място от резултатите на парламентарните избори”, коментира Никола Минчев.

Междувременно от ЦИК отчетоха, че на този етап подготовката за изборите 2 в 1 върви по план. А 14 май е датата, до която българите в чужбина могат да подадат заявления за гласуване.

„Остават 33 дни до изборите, подготовката върви нормално и в срок. Призоваваме за една толерантна кампания при спазване на добрия тон”, заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Утре в Централната избирателна комисия ще бъде изтеглен и жребият с поредните номера на кандидатите в интегралната бюлетина.

Най-интересната схватка на предстоящите извънредни парламентарни избори се очертава в 25-и район в София. Тук сили ще мерят основно лидери на политическите формации. От ГЕРБ ще е Бойко Борисов, от ПП-ДБ Христо Петров, Станислав Атанасов от ДПС. Листата на „Възраждане” се води от Костадин Костадинов, председателят на БСП Корнелия Нинова също се включва в битката в този район. Листата в София ще води и Слави Трифонов. Тук е и Ваня Григорова от „Солидарна България”.

Традиционно партийните лидери се възползват от възможността да водят две листи. Причината - като най-разпознаваеми лица ще привлекат и най-много избиратели. Бойко Борисов залага на София и Пловдив. Кирил Петков също ще се състезава в София, но в 23 район, а и в Перник. Делян Пеевски, освен в Благоевград, този път води и листата в Кърджали.

Костадин Костадинов традиционно се състезава във Варна, но тази година ще мери сили и в София.

И отново на София залагат и Слави Трифонов, и Корнелия Нинова, като Нинова ще се състезава и в Благоевград, а Трифонов и в родния Плевен.