Икономика

Черешите стават все по-скъпи

   
Черешите стават все по-скъпи

Ако една от основните теми за Великден е откъде да купим по-евтино, другата дилема е агнешко или череши.

Такава поне е дилемата на пазаруващите в Пловдив. Причината - високата цена на черешите във втория по големина град у нас. Оказва се, че има съществена разлика в цената на плода в радиус на 20 километра от населеното място.

Първите ранни череши в Пловдивско се берат край село Цалапица. Оказва се, че разликата от производителя до прекупвача на пазара в Пловдив е между 3 и 5 пъти. Това показа проверка на NOVA.

Ранните български череши вече са на пазара, но малцина са тези, които могат да си ги позволят. „Има череши, но цената е висока и хората избягват да купуват“, твърди Елена Писова, производител.

На пазара край Цалапица черешите се продават за 8 лева килограма, докато в Пловдив цената е между 15 и 25 лева. Гръцките череши стигат 45 лева.
Местните знаят, че има разликата в цената между тази на село, и тази в града. В Пловдив търговците са чувствителни на тема цени. Позволяват на екипа на NOVA да снима стоката, но не и тях. Има граждани, които са взели радикални мерки. И са си засадили череши пред блока.

Докато сравняваме цените в България, видеоклип от социалните мрежи показа цената на черешите в най-известния магазин в Лондон. Там килограм плод се търгува за 165 паунда или 377 лева.