Икономика

Енергетици и миньори протестират в центъра на София

   
Енергетици и миньори протестират в центъра на София

Енергетици и миньори излязоха на протест в центъра на София с искане за отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия и в защита на работещите в енергетиката. 

В акцията участват служители на „Марица Изток“, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, които настояват да се запази работата на мощностите, произвеждащи ток от въглища и помощ от държавата за сектора.

Миналата седмица депутатите от 49-ото Народно събрание отложиха с една година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители, която трябваше да започне от 1 юли 2024 г.

Предвидено беше Националната електрическа компания (НЕК) да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар.

Енергетиците и миньорите настояват за гарантирано изкупуване от страна на държавата на произведения от тях ток, както и да има адекватна енергийна стратегия.

Според тях нито една точка от обещаното им през октомври от миналото правителство не е изпълнена. Енергетиците са категорични, че ще продължават акцията, докато не бъдат чути.

Лидерите на протеста поискаха среща с президента Румен Радев. Той ще ги приеме днес следобед.